Sposób przygotowania:
Pierogi z dynią, serem i rodzynkamiPrzygotowujemy puree z dyni np. wg przepisu https://gotujmy.pl/pure-z-dyni-,przepisy,159832.html
Gotowe puree mieszamy z twarogiem, dodajemy rodzynki, cukier i cukier waniliowy oraz cynamon (Jeśli farsz będzie mało słodki dodajemy więcej cukru). Na stolnicę wysypujemy mąkę tworząc dołek. Do dołka wlewamy oliwę i stopniowo dodajemy letniej wody zagniatając ciasto.
Powstałe ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na bardzo cienki placek podsypując mąką. Z ciasta wycinamy okrągłe placki. Na środek każdego kółka kładziemy porcję farszu i zlepiamy pieroga. Można to zrobić za pomocą maszynki do pierogów. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie aż do wypłynięcia. Podajemy oprószone cynamonem. Smacznego ;)
Sprawdźcie też przepis na Pierogi kresowe >>>
edytaha
Kolejny świetny farsz, gratuluję pomysłu :)
Cukiereczek13
Dziękuje Edytko ;) To wszystko za sprawą pierogowego tygodnia na blogu :) Pozdrawiam serdecznie i przesyłam pierożka ;)
edytaha
Dzięki :)