Sposób przygotowania:
Pierogi z farszem o chrzanowym smaczku
Przygotować nadzienie do pierogów - robiąc puree z ziemniaka. Zmielić w Rozdrabniaczu mięso z kurczaka, pietruszkę i seler. Wymieszać puree z mięsem, warzywami i chrzanem . Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zrobić parzone ciasto na pierogi zalewając osoloną mąkę wrzątkiem . Wyrobić na gładkie i sprężyste ciasto dodając do niego pół łyżki oleju. Wałkować ciasto na cienkie płaty. Wycinać szklaneczką krążki ( wyszło 20 pierożków). Zlepiać pierożki kładąc na każdym krążku farsz. Układać na ściereczce - przykryć drugą lnianą ściereczką by pierożki nie obeschły. Zagotować osoloną wodę z łyżka oleju. Wrzucać pierogi i gotować 30 sekund od wypłynięcia. Wyłowić łyżką cedzakową. Zostawić by lekko ostygły. Podsmażyć lekko rumieniąc na reszcie oleju. Podałam z trzema surówkami pomidorami ze szczypiorkiem, sałatą polaną odrobiną jogurtu i kiszoną kapustą z olejem ( po odrobinie ). *Pietruszki i selera powinno być połowę tego co mięsa. ** Uważam , że doskonałe były by takie pierogi gdyby zrobić je zupełnie bez mięsa zwiększając ilość białych warzyw z zupy i dodając drugiego ziemniaka. Można by je wtedy podawać jako dodatek do sztuki mięsa z rosołu , parzonej białej kiełbasy , lub samodzielne danie wegetariańskie z porcją surówek.
zewa
Babciagramolka
Hi hi - to u mnie norma 20 sztuk .Wypracowałam sobie taką ilość ciasta że akurat na nas starcza. Ale nie będę taka ulepię specjalnie dla Ciebie :)