monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Pierogi z fasolą i suszonymi grzybami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pierogi to żelazny punkt kolacji Wigilijnej. W tym roku oprócz tradycyjnych z kapustą i grzybami zagoszczą takie oto frykasy. Serdecznie polecam.

Pierogi z fasolą i suszonymi grzybami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pierogi z fasolą i suszonymi grzybami

 

  • Ciasto:
  • 300 g mąki
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • ok. 150 ml przegotowanej wody

 

  • Farsz:
  • 300 g ugotowanej fasoli
  • 50 g suszonych grzybów
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz do smaku
  • 1/3 pęczka koperku

Sposób przygotowania:

Pierogi z fasolą i suszonymi grzybami

Farsz:

Pierogi z fasolą i suszonymi grzybami
do ugotowanej fasoli dodać grzyby i zmiksować

Grzyby namoczyć w zimnej wodzie na około 2 godziny. Po tym czasie ugotować do miękkości w tej samej wodzie, zdjąć z ognia, ostudzić.

Cebulę drobno posiekać i usmażyć na złoto na łyżce oleju. Ostudzić również. Przełożyć do pojemnika blendera grzyby, fasolę i cebulę. Zmiksować na gładki krem.

Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać posiekany koperek. Wymieszać, odstawić na bok.

Ciasto:

Pierogi z fasolą i suszonymi grzybami
ciasto rozwałkować i podzielić na prostokąty

Do miski przesypać mąkę, dodać sól i jajko. Wymieszać. Stopniowo dolewać wodę i wyrabiać na gładkie, elastyczne ciasto. Odłożyć na pół godziny,żeby ciasto odpoczęło.

ETAP 3:

Pierogi z fasolą i suszonymi grzybami
nałożyć farsz i zlepić pierogi ugotować w osolonej wodzie

Następnie rozwałkować na cienki płat i pociąć na prostokąty. Nałożyć farsz i lepić pierogi.

Gotować w osolonym wrzątku około 2 minuty od wypłynięcia. Podawać zrumienione na maśle.

Smacznego!