Sposób przygotowania:
Świąteczne pierożki z kaszą jaglaną i grzybami
Suszone grzyby dokładnie umyć, namoczyć w wodzie na 2-3 godziny, następnie ugotować. Pół szklanki kaszy jaglanej wypłukać w zimnej a następnie gorącej wodzie, wsypać do 1 szklanki osolonego wrzątku i gotować około 15 minut.
Na rozgrzanym oleju podsmażyć posiekany por, dodać starte na tarce o dużych oczkach pieczarki i smażyć do odparowania. Ugotowane grzyby wyjąć z wywaru, drobno posiekać( wywar wykorzystać do przygotowania zupy).
Grzyby i ugotowaną kaszę połączyć z pieczarkami, dodać łyżkę bułki tartej, doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, przesmażyć przez kilka minut, ostudzić.
Mąkę wymieszać z odrobiną soli, proszkiem do pieczenia i zieloną herbatą matcha. Masło rozpuścić w gorącej ( nie wrzącej ) wodzie, stopniowo wlewając mieszać i zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i pozostawić na pół godziny żeby odpoczęło.
Następnie ciasto rozwałkować, wycinać foremką, włożyć porcje farszu i dokładnie zlepić.
Stopniowo wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować 4-5 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię wody.
Wyjmować łyżką cedzakową, włożyć na talerze, okrasić podsmażoną na maśle cebulką.
Na rozgrzanym oleju podsmażyć posiekany por, dodać starte na tarce o dużych oczkach pieczarki i smażyć do odparowania. Ugotowane grzyby wyjąć z wywaru, drobno posiekać( wywar wykorzystać do przygotowania zupy).
Grzyby i ugotowaną kaszę połączyć z pieczarkami, dodać łyżkę bułki tartej, doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, przesmażyć przez kilka minut, ostudzić.
Mąkę wymieszać z odrobiną soli, proszkiem do pieczenia i zieloną herbatą matcha. Masło rozpuścić w gorącej ( nie wrzącej ) wodzie, stopniowo wlewając mieszać i zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i pozostawić na pół godziny żeby odpoczęło.
Następnie ciasto rozwałkować, wycinać foremką, włożyć porcje farszu i dokładnie zlepić.
Stopniowo wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować 4-5 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię wody.
Wyjmować łyżką cedzakową, włożyć na talerze, okrasić podsmażoną na maśle cebulką.