Sposób przygotowania:
Pierogi z suszonymi grzybamiETAP 1:
Cebulę białą obieram i kroję. Masło klarowane roztapiam, dodaję cebulkę i przesmażam.
ETAP 2:
Grzyby suszone namaczam w zimnej wodzie przez noc. Na drugi dzień grzyby gotuję w tej samej wodzie około godzinę. Następnie grzyby odsączam z wody i kroję drobno. Dodaję do cebuli i chwile przesmażam. Doprawiam solą, pieprz.
ETAP 3:
Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól, dolewam gorącą wodę, mieszam i odstawiam aż przestygnie. Wyrabiam na stolnicy ciasto rękoma aż się dobrze połączą składniki. Wałkuję i za pomocą szklanki wycinam koła. Układam farsz i sklejam pierogi palcami. W garnku zagotowuję wodę i pierogi wrzucam do wrzątku, gotuję dwie minuty od wypłynięcia na wierzch. Do wody dolewam oliwę nie będą się sklejać.
ETAP 4:
Na patelni rozpuszczam masło, dodaję kurki i przesmażam. Doprawiam solą, pieprzem. Pierogi podaję z kurkami i natką.
karola25
lukrowanepierniczki
ciasteczka
Czekoladka 2