WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1208]

Kapusta z grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Postny bigos z kapusty kiszonej i grzybów suszonych, idealny na Wigilię lub na co dzień, jako danie główne lub jako farsz do pierogów.

Kapusta z grzybami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kapusta z grzybami

 

  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 150 g grzybów suszonych
  • 1 duża cebula
  • 4 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kapusta z grzybami

ETAP 1:

Grzyby suszone opłukać pod wodą, włożyć do miski i zalać zimną wodą. Pozostawić na całą noc by się namoczyły. Następnego dnia grzyby razem z wodą w której się moczyły przelać do garnka i zagotować. Gotować ok. godziny aż grzyby będą miękkie.

Grzyby ugotowane odcedzić (wodę zostawić do kapusty) i wystudzić, pokroić na drobniejsze kawałki.

Kapustę pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do garnka. Zalać wodą z gotowania grzybów i ugotować do miękkości. Do kapusty dodać pokrojone grzyby i dusić jeszcze ok. 15 minut. Wyłączyć gaz i odstawić.

Cebulę posiekać i przesmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać do kapusty z grzybami. Doprawić całość solą i pieprzem i dobrze wymieszać.

Podawać na gorąco lub na zimno po wymieszaniu z majonezem.

Kapusta z grzybami
grzyby suszone namoczone w wodzie i pozostawione na noc

Tagi:

danie kapusta