Sposób przygotowania:
Kapusta z grzybamiETAP 1:
Grzyby suszone opłukać pod wodą, włożyć do miski i zalać zimną wodą. Pozostawić na całą noc by się namoczyły. Następnego dnia grzyby razem z wodą w której się moczyły przelać do garnka i zagotować. Gotować ok. godziny aż grzyby będą miękkie.
Grzyby ugotowane odcedzić (wodę zostawić do kapusty) i wystudzić, pokroić na drobniejsze kawałki.
Kapustę pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do garnka. Zalać wodą z gotowania grzybów i ugotować do miękkości. Do kapusty dodać pokrojone grzyby i dusić jeszcze ok. 15 minut. Wyłączyć gaz i odstawić.
Cebulę posiekać i przesmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać do kapusty z grzybami. Doprawić całość solą i pieprzem i dobrze wymieszać.
Podawać na gorąco lub na zimno po wymieszaniu z majonezem.