edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pierogi z kapustą i suszonymi grzybami, okraszone zeszkloną na oleju cebulką, to obowiązkowe danie na moim wigilijnym stole. Rodzina je uwielbia, więc zazwyczaj znikają z półmiska w pierwszej kolejności :)

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

Składniki:

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

CIASTO:

FARSZ:

DODATKOWO:

  • sól do gotowania
  • olej
  • cebula

Sposób przygotowania:

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami
FARSZ: Grzyby dokładnie umyć, zalać gorącą wodą i zostawić aż zmiękną. Kapustę zalać wodą, dodać grzyby wraz z wodą, w której się moczyły (wodę dobrze jest przecedzić przez sitko wyłożone płatkiem kosmetycznym), gotować do miękkości. Odsączyć, wystudzić, odcisnąć i przepuścić przez maszynkę do mielenia. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać do kapusty. Dobrze wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.

CIASTO: Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. Mieszając łyżką, wlewać wrzącą wodę do momentu, aż cała mąka się sklei. Poczekać chwilkę aż troszkę przestygnie, wyłożyć na podsypany mąką blat i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto przykryć odwróconą do góry dnem miską i pozostawić na pół godziny, aby odpoczęło.

NASTĘPNIE: Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm, wycinać kółka szklanką lub foremką, nakładać po łyżeczce farszu, składać na pół i dokładnie sklejać brzegi. Uformowane pierogi odkładać na ściereczkę i przykrywać ściereczką. Wrzucać na osolony wrzątek i na małym ogniu gotować 2-3 minuty od wypłynięcia. Miękkość ciasta najlepiej sprawdzić wbitym w „falbankę” widelcem. Ugotowane pierogi zahartować zanurzając je na chwilę w zimnej wodzie. Dokładnie osączyć, rozłożyć na talerze i polać zeszkloną na oleju posiekaną cebulką lub obsmażyć je na patelni. Pierogi można również zamrozić. Wówczas po zahartowaniu, polać je olejem, delikatnie wymieszać, rozłożyć pojedynczą warstwą na tacce i wstawić do zamrażarki, a kiedy zamarzną, przełożyć do woreczka foliowego. Z tych proporcji wyszło mi 47 sztuk.

1.

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami
Odciśniętą kapustę z grzybami przepuścić przez maszynkę

2.

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami
Sklejone pierogi odkładać na ściereczkę.

3.

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami
Pierogi gotować w osolonej wodzie do miękkości ciasta.

4.

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami
Jeśli nie będą od razu konsumowane, warto je delikatnie posmarować olejem.