Sposób przygotowania:
Pulpety w sosie dyniowymPulpety:
Cebulę, czosnek drobno posiekać i zeszklić na oleju. Mięsa i zeszkloną cebulę z czosnkiem zmielić, dodać jajko, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, utartą w moździerzu kolendrę, słodką paprykę i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę.
Doprawić do smaku solą i pieprzem, z gotowej masy mięsnej uformować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć w mące. Następnie zagotować bulion drobiowy, wrzucić pulpety i gotować około 10-15 minut. Po tym czasie pulpety wyjąć z garnka.
Sos dyniowy:
Bulion od gotowania pulpetów ponownie zagotować, dodać startą na tarce o dużych oczkach dynię, drobno posiekaną papryczkę chilli, pastę curry, przyprawę curry i kurkumę.
Całość dokładnie wymieszać, ponownie zagotować i gotować na małym ogniu około 10 minut. Na końcu dodać zahartowaną śmietanę, zagotować, dodać drobno posiekany szczypiorek i doprawić do smaku solą i pieprzem.
ETAP 3:
Do gotowego sosu dyniowego z powrotem wrzucić pulpety i gotować na małym ogniu około 2-3 minuty. Gotowe pulpeciki podawać z ryżem.
skuter5