EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 264]

Pulpety w sosie dyniowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mięsne kuleczki czyli popularne na naszych stołach, pachnące kolendrą soczyste pulpeciki otoczone wyrazistym, pikantnym sosem o smaku curry, na bazie dyni to świetna propozycja rozgrzewającego, aromatycznego dania obiadowego.

Pulpety w sosie dyniowym

Składniki:

Pulpety w sosie dyniowym

Pulpety:

  • 200 g mięsa z łopatki
  • 200 g mięsa wołowego
  • 200 g fileta z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki
  • 1 łyżka kolendry w ziarnach
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 700 ml bulionu drobiowego
  • mąka do obtoczenia kotlecików
  • sól
  • pieprz

Sos dyniowy:

  • 200 g obranej dyni
  • 1 papryczka chilli
  • 2 łyżeczki pasty curry Greek
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 50 ml śmietany 30%
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Pulpety w sosie dyniowym

Pulpety:

Cebulę, czosnek drobno posiekać i zeszklić na oleju. Mięsa i zeszkloną cebulę z czosnkiem zmielić, dodać jajko, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, utartą w moździerzu kolendrę, słodką paprykę i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę.

Doprawić do smaku solą i pieprzem, z gotowej masy mięsnej uformować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć w mące. Następnie zagotować bulion drobiowy, wrzucić pulpety i gotować około 10-15 minut. Po tym czasie pulpety wyjąć z garnka.

Sos dyniowy:

Bulion od gotowania pulpetów ponownie zagotować, dodać startą na tarce o dużych oczkach dynię, drobno posiekaną papryczkę chilli, pastę curry, przyprawę curry i kurkumę.

Całość dokładnie wymieszać, ponownie zagotować i gotować na małym ogniu około 10 minut. Na końcu dodać zahartowaną śmietanę, zagotować, dodać drobno posiekany szczypiorek i doprawić do smaku solą i pieprzem.

ETAP 3:

Do gotowego sosu dyniowego z powrotem wrzucić pulpety i gotować na małym ogniu około 2-3 minuty. Gotowe pulpeciki podawać z ryżem.