Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

pierogi z gruszkami i twarogiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

niecodzienne pierogi z nadzieniem serowo-gruszkowym

pierogi z gruszkami i twarogiem

Składniki:

pierogi z gruszkami i twarogiem

 

  • 3 szklanki mąki
  • szklanka ciepłej wody
  • 3 łyżki oleju
  • ćwierć szklanki wody gazowanej
  • szczypta soli

 

  • NADZIENIE
  • pół kg gruszek
  • 500 gram twarogu tłustego

 

Sposób przygotowania:

pierogi z gruszkami i twarogiem
Mąkę przesiewamy do miseki, dodajemy wodę, 3 łyzki oleju i ćwiartkę szklanki wody gazowanej . Posypujemy solą (szczyptą).
Mieszamy wpierw łyżką, a następnie zagniatamy rękoma nasze ciasto.

Do miseczki głębszej dodajemy twaróg. Obietamy ze skórki gruszki. I trzemy na grubych oczkach na tarce do naszego twarożku. Dodajemy 2 duże łyżki śmietany 18 % , 3 łyżki cukru i mieszamy wszytsko dokłądnie, Rozdrabniając widelcem twarożek.

Zagniecione ciasto dzielimy, w celu by łatwiej wałkować je z kawałków.
Wałkujemy na nie za gruby ale i nie za cienki placek, wyciskamy szklanką kółka. Kółka nadziewamy naszym nadzieniem.
W garnku wstawiamy osoloną wodę i wrzucamy pierogi. Gotujemy do wypłynięcia.
Podajemy pierogi z jogurtem owocowym.
Smacznego

Tagi:

pierogi danie