zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 725]

Śmietankowe pierogi z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pierogi podaję z kwaśną śmietaną i cukrem, lub z cukrem i polane stopionym masłem. Obie wersje rewelacyjne.

Śmietankowe pierogi z jagodami Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Śmietankowe pierogi z jagodami

Pierogi:

Nadzienie

  • ½ l jagód
  • 3 łyżki cukru trzcinowego

Dodatki:

Sposób przygotowania:

Śmietankowe pierogi z jagodami
Najpierw przygotowuję ciasto na pierogi, robi się je szybko, ciasto jest mięciutkie.Mąkę przesiewam do miski, wbijam jajka, dodaję olej, śmietanę i ciut soli. Mieszam całość łyżką i wlewam powoli ciepłą wodę i wyrabiam ciasto. Gotowe nakrywam ściereczką.

Przygotowuję nadzienie, jagody przepłukuję, osuszam i mieszam z cukrem.

Z ciasta odrywam kawałek i wałkuję , resztę ciasta zostawiam nakryte, aby nie obsychało, wycinam foremką krążki, nakładam jagody i zlepiam pierogi. Wrzucam na lekko osolony wrzątek i gotuję powoli 3 minutki ( na małym gazie, ma lekko pyrkać )

Ugotowane wyciągam łyżką cedzakową, układam n talerze.
Śmietankowe pierogi z jagodami
Najpierw przygotowuję ciasto na pierogi, robi się je szybko, ciasto jest mięciutkie.
Śmietankowe pierogi z jagodami
Mąkę przesiewam do miski, wbijam jajka, dodaję olej
Śmietankowe pierogi z jagodami
Gotowe ciasto nakrywam ściereczką, aby nie obschło
Śmietankowe pierogi z jagodami
jagody przepłukuję, osuszam i mieszam z cukrem.
Śmietankowe pierogi z jagodami
Wrzucam na lekko osolony wrzątek i gotuję powoli 3 minutki
Śmietankowe pierogi z jagodami

Tagi:

pierogi danie