Sposób przygotowania:
Śmietankowe pierogi z jagodami
Najpierw przygotowuję ciasto na pierogi, robi się je szybko, ciasto jest mięciutkie.Mąkę przesiewam do miski, wbijam jajka, dodaję olej, śmietanę i ciut soli. Mieszam całość łyżką i wlewam powoli ciepłą wodę i wyrabiam ciasto. Gotowe nakrywam ściereczką.
Przygotowuję nadzienie, jagody przepłukuję, osuszam i mieszam z cukrem.
Z ciasta odrywam kawałek i wałkuję , resztę ciasta zostawiam nakryte, aby nie obsychało, wycinam foremką krążki, nakładam jagody i zlepiam pierogi. Wrzucam na lekko osolony wrzątek i gotuję powoli 3 minutki ( na małym gazie, ma lekko pyrkać )
Ugotowane wyciągam łyżką cedzakową, układam n talerze.
Przygotowuję nadzienie, jagody przepłukuję, osuszam i mieszam z cukrem.
Z ciasta odrywam kawałek i wałkuję , resztę ciasta zostawiam nakryte, aby nie obsychało, wycinam foremką krążki, nakładam jagody i zlepiam pierogi. Wrzucam na lekko osolony wrzątek i gotuję powoli 3 minutki ( na małym gazie, ma lekko pyrkać )
Ugotowane wyciągam łyżką cedzakową, układam n talerze.