judyta

judyta

Kucharz
[Przepisów: 10]

Pierogi z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

ponizej Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami

Składniki:

Pierogi z jagodami

 

  • 0,5 kg jagód
  • 0,5 kg mąki tortowej,
  • 2 żółtka,
  • 1 szklanka śmietany18 lub 36%
  • 1/2 szklanki cukru,
  • około 3/4 szklanki przegotowanej ciepłej wody,
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Pierogi z jagodami
Jagody wymieszać z 3 łyżkami cukru. Do przesianej przez sito mąki dodać żółtka, wodę i szczyptę soli. Zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 części, każdą osobno rozwałkować na placek. Szklanką formować kółeczka, na środek każdego kłaść po łyżeczce nadzienia z jagód. Skleić widelcem. Gotować w lekko osolonej wodzie. Kiedy pierogi wypłyną na wierzch, zagotować 2 minuty, odcedzić i polać obficie gęsta śmietaną.Posypać cukrem do smaku.

Tagi:

pierogi danie