goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Pierogi z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Polecam do pierogów ten przepis na ciasto (bez jajek). Ciasto zawsze się udaje! Z tej porcji wychodzi około 60 pierogów.

Pierogi z jagodami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pierogi z jagodami

 

  • ciasto:
  • mąka pszenna 40 dag
  • woda ciepła 1 szklanka
  • sól szczypta
  • olej 3 łyżki

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z jagodami
Do mąki dodajemy szczyptę soli, olej i stopniowo wlewamy ciepłą wodę. Zagniatamy elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy, wykrawamy krążki. Na każdy z nich nakładamy po kilka jagód i zlepiamy brzegi ciasta. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie, a następnie odcedzamy. Podajemy.Możemy podać z ulubionym sosem np. waniliowym, jogurtem, lub polane masełkiem.
Pierogi z jagodami
Na każdy krążek ciasta nakładamy po kilka jagód i zlepiamy brzegi ciasta
Pierogi z jagodami
Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie