alien1985

alien1985

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 534]

Pierogi z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne pierogi z darów lasu :) czyli jagód. Uwielbiane przez dzieci i dorosłych. Taki... smak dzieciństwa :)

Pierogi z jagodami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z jagodami

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z jagodami
Jagody zasypujemy w miseczce cukrem waniliowym. Mąki wsypujemy na stolnicę. Dodajemy sól, wbijamy jajo, olej i powoli dodajemy gorącą wodę. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Może się okazać, ze zużyjemy trochę mniej wody. Ciasto wałkujemy, starając się aby było jak najcieńsze. Następnie wycinamy kółka (u mnie bardzo duże :)). Na każdy krążek ciasta nakładamy farsz, zlepiamy i zawijamy falbankę aby pierogi się nie rozpadły i oczywiście ładnie wyglądały. Gotujemy w osolonym wrzątku ok 5 min. Podajemy np z jogurtem naturalnym. Smacznego :)
Pierogi z jagodami
Mąki wsypujemy na stolnicę, dodajemy sól, olej i jajko
Pierogi z jagodami
Dodajemy wrzątek i wyrabiamy elastyczne ciasto
Pierogi z jagodami
ciasto cienko wałkujemy, wycinamy kółeczka
Pierogi z jagodami
Nakładamy farsz, zlepiamy boki i formujemy falbankę, gotujemy w osolonym wrzatku