iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Pierogi z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo lubię pierogi a takie ze świeżymi jagodami są pyszne. Jagody wkładam w słoiki i na zimę też mogę przyrządzać takie pierożki.

Pierogi z jagodami

Składniki:

Pierogi z jagodami

 

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • pół szklanki ciepłej wody.
  • Farsz:
  • 1 kg jagód,
  • szklanka cukru pudru,
  • połowa kostki twarogu,
  • 3 łyżki śmietany 12%.

Sposób przygotowania:

Pierogi z jagodami
Zagniatamy ze składników ciasto. Następnie rozwałkowujemy i wycinamy koła. Twaróg mieszamy ze śmietaną i cukrem, łączymy z jagodami. Nakładamy w placki porcje farszu sklejamy brzegi. Następnie wrzucamy do wrzątku gotujemy przez kilka minut do czasu wypłynięcia na wierzch. Następnie przelewamy zimną wodą.

Tagi:

pierogi danie