caroline1983

caroline1983

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 322]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy na dania z jagodami

Pierogi z jagodami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Tradycyjne danie wakacyjne

Pierogi z jagodami

Składniki:

Pierogi z jagodami

 

  • 2 szklanki maki pszennej
  • 1 jajo
  • 2 łyżki oleju
  • ok. 1/2 szklanki ciepłej wody
  • sól
  • 2-3 szklanki jagód (mogą być mrożone)

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z jagodami
Mąkę przesiać, dodać 1/2 łyżeczki soli, jajo, olej i stopniowo dolewając wodę wyrabiać ciasto aż będzie elastyczne i nie będzie kleiło sie do rąk. Ciasto podzielić na porcje, cienko rozwałkować i wykrawać pierogi. Każdy nadziać jagodami, dokładnie skleić. W szerokim garnku zagotować posoloną wodę. Wrzucać partiami pierogi i gotować 3-5 minut od chwili wypłynięcia (w zależności od wielkości). Podawać posypane cukrem lub polane smietaną z cukrem. Jeśli używamy mrożonych jagód to nie rozmrażamy ich przed użyciem, a pierogi gotujemy 1-2 minuty dłużej.

Tagi:

mak pierogi danie