mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Pierogi z jagodami 8

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszne, słodkie pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami 8

Składniki:

Pierogi z jagodami 8

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z jagodami 8
Mąkę przesiewam do miski, robię wgłębienie, do którego dodaję sól i taką ilość wody, aby ciasto było miękkie i elastyczne - nie twarde. Ciasto wałkuję partiami aby nie obsychało, stolnicę lekko podsypuję mąką. Szklanką wykrawam krążki, na środek każdego kładę łyżeczkę jagód i posypuję cukrem. Pierogi dokładnie lepię przy brzegach, tak aby nie rozpadły się w czasie gotowania. Gotowe pierogi gotuję we wrzącej, osolonej wodzie ok. 5 minut od wypłynięcia na wierzch. Podaję z ulubionymi dodatkami. Surowe pierogi można zamrozić.

Tagi:

pierogi danie