Sposób przygotowania:
Pierogi z jagodami i aroniąETAP 1:
![Pierogi z jagodami i aronią Pierogi z jagodami i aronią](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/pierogi-z-jagodami-i-aronia-517139.jpg)
Przygotowujemy ciasto: do miski przesiewamy mąkę, dodajemy wodę, masło i szczyptę soli. Ciasto zagniatamy ręcznie lub za pomocą robota planetarnego z końcówką haka.
Ciasto powinno odstawać od dłoni. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką, odstawiamy na ok. 15 minut.
W międzyczasie przebieramy owoce, odrywamy "ogonki". Owoce posypujemy mąką ziemniaczaną i cukrem, mieszamy delikatnie.
ETAP 2:
![Pierogi z jagodami i aronią Pierogi z jagodami i aronią](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/pierogi-z-jagodami-i-aronia-517140.jpg)
Stolnicę podsypujemy mąką. Wykładamy ciasto, rozwałkowujemy je.
ETAP 3:
![Pierogi z jagodami i aronią Pierogi z jagodami i aronią](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/pierogi-z-jagodami-i-aronia-517141.jpg)
Za pomocą foremki lub szklanki wycinamy kawałki ciasta.
Ja wykorzystałam foremkę w kształcie serca - wycinałam pojedyncze serca, na połowie z nich układałam farsz, przykrywałam je pozostałymi kawałkami ciasta.
ETAP 4:
![Pierogi z jagodami i aronią Pierogi z jagodami i aronią](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/pierogi-z-jagodami-i-aronia-517142.jpg)
Dokładnie sklejamy brzegi pierogów. Możemy to robić przy pomocy foremki lub możemy dociskać brzegi za pomocą widelca.
ETAP 5:
![Pierogi z jagodami i aronią Pierogi z jagodami i aronią](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/pierogi-z-jagodami-i-aronia-517143.jpg)
Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy do wypłynięcia + 3 minuty.
Podajemy z jogurtem lub śmietaną, możemy posypać je wiórkami czekolady lub cukrem.