Sposób przygotowania:
Pierogi z jagodami i aroniąETAP 1:
Przygotowujemy ciasto: do miski przesiewamy mąkę, dodajemy wodę, masło i szczyptę soli. Ciasto zagniatamy ręcznie lub za pomocą robota planetarnego z końcówką haka.
Ciasto powinno odstawać od dłoni. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką, odstawiamy na ok. 15 minut.
W międzyczasie przebieramy owoce, odrywamy "ogonki". Owoce posypujemy mąką ziemniaczaną i cukrem, mieszamy delikatnie.
ETAP 2:
Stolnicę podsypujemy mąką. Wykładamy ciasto, rozwałkowujemy je.
ETAP 3:
Za pomocą foremki lub szklanki wycinamy kawałki ciasta.
Ja wykorzystałam foremkę w kształcie serca - wycinałam pojedyncze serca, na połowie z nich układałam farsz, przykrywałam je pozostałymi kawałkami ciasta.
ETAP 4:
Dokładnie sklejamy brzegi pierogów. Możemy to robić przy pomocy foremki lub możemy dociskać brzegi za pomocą widelca.
ETAP 5:
Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy do wypłynięcia + 3 minuty.
Podajemy z jogurtem lub śmietaną, możemy posypać je wiórkami czekolady lub cukrem.