Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Pierogi z jagodami i aronią

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pierogi z owocami to doskonały pomysł na letni obiad na słodko. Ostatnio skusiliśmy się na pyszne pierogi nadziane jagodami i aronią.

Pierogi z jagodami i aronią

Składniki:

Pierogi z jagodami i aronią

Na ciasto:

Na farsz:

Dodatkowo:

  • śmietana lub jogurt do polania pierogów
  • starta czekolada

Sposób przygotowania:

Pierogi z jagodami i aronią

ETAP 1:

Pierogi z jagodami i aronią
Ciasto na pierogi możemy zagnieść za pomocą robota planetarnego z końcówką haka

Przygotowujemy ciasto: do miski przesiewamy mąkę, dodajemy wodę, masło i szczyptę soli. Ciasto zagniatamy ręcznie lub za pomocą robota planetarnego z końcówką haka.

Ciasto powinno odstawać od dłoni. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką, odstawiamy na ok. 15 minut.

W międzyczasie przebieramy owoce, odrywamy "ogonki". Owoce posypujemy mąką ziemniaczaną i cukrem, mieszamy delikatnie.

ETAP 2:

Pierogi z jagodami i aronią
Ciasto przekładamy na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkowujemy

Stolnicę podsypujemy mąką. Wykładamy ciasto, rozwałkowujemy je.

ETAP 3:

Pierogi z jagodami i aronią
Na ciasto wykładamy nadzienie z aronii i jagód

Za pomocą foremki lub szklanki wycinamy kawałki ciasta.

Ja wykorzystałam foremkę w kształcie serca - wycinałam pojedyncze serca, na połowie z nich układałam farsz, przykrywałam je pozostałymi kawałkami ciasta.

ETAP 4:

Pierogi z jagodami i aronią
Sklejamy dwa kawałki ciasta tak, aby brzegi były dobrze zlepione

Dokładnie sklejamy brzegi pierogów. Możemy to robić przy pomocy foremki lub możemy dociskać brzegi za pomocą widelca.

ETAP 5:

Pierogi z jagodami i aronią
Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy

Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy do wypłynięcia + 3 minuty.

Podajemy z jogurtem lub śmietaną, możemy posypać je wiórkami czekolady lub cukrem.


Tagi:

pierogi danie