Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Pierogi z jagodami na słodko

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 38
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pierogi z jagodami rozpoczynają u nas sezon wakacyjny, my delektowaliśmy się nimi już w długi weekend – były pyszne :)

Pierogi z jagodami na słodko Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z jagodami na słodko

 

  • Ciasto:
  • 500 g mąki tortowej
  • ½ łyżeczka soli
  • 200-250 ml ciepłej wody

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z jagodami na słodko
Do malaksera wsypujemy mąkę, dodajemy sól i ciepłą wodę i zagniatamy ciasto. Wałkujemy je na cienki placek i wykrawamy kółka przy pomocy np szklanki. Następnie na każdy krążek nakładamy cukier (około 1/3 łyżeczki) i łyżeczkę jagód – zlepiamy pierożki dociskając boki. W garnku gotujemy wodę, wrzucamy zlepione pierożki. Gotujemy 3-4 minuty od wpłynięcia na wierzch. Podajemy z kleksem śmietany i świeżymi owocami.
Pierogi z jagodami na słodko
Etap 1 Ze składników na ciasto zganiamy je wałkujemy i wykrawamy kółka
Pierogi z jagodami na słodko
Etap 2 na ciasto nakładamy cukier około 1/3 łyżeczki
Pierogi z jagodami na słodko
Etap 3 następnie nakładamy świeże owoce
Pierogi z jagodami na słodko
Etap 4 następnie zlepiamy pierożki dociskając brzegi