malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Pierogi z kalafiorem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Często robię pierogi, ale mojej rodzinie nudzą się, więc eksperymentuję z wyborem składników farszu, te są bardzo lekkie, dietetyczne i smaczne.

Pierogi z kalafiorem

Składniki:

Pierogi z kalafiorem

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z kalafiorem
Do mąki dodajemy olej, sól i stopniowo zagniatając odpowiednią ilość ciepłej wody, ciasto ma być elastyczne, podczas zagniatania podsypujemy mąką. Następnie należy rozwałkować i wycinać małą miseczką lub kubkiem koła. Kalafior gotujemy na miękko, paprykę kroimy w kostkę i przesmażamy, mieszamy razem, solimy, pieprzymy, dodajemy ser. Na koła wykładamy odpowiednią porcję farszu, zwilżamy brzegu wodą i zlepiamy pierogi, dociskamy brzegi widelcem, gotujemy w osolonym wrzątku do czasu wypłynięcia.