Sposób przygotowania:
Letni mix jarzynowy z kołdunami :
Mięso, obrane i pokrojone warzywa , połowę kopru i pietruszki zalać wodą .Dodać trochę przyprawy do zup ( ja dodałam 1 Bulionetkę drobiowa Knorra ) i gotować 45 minut. Wyjąć mięso .Zupę zmiksować w malakserze na krem . Dodać śmietankę z rozmieszanym z nią żółtkiem - zagotować .Doprawić do smaku . Podawać posypaną natka i koprem wkładając w każdą porcję po 10 ugotowanych - gorących kołdunów zrobionych z mięsa wyjętego z zupy . Podpowiadam że warzywa na takie zupy jarzynowe można przygotowywać sobie niejako przy okazji. Od wczesnej wiosny , jak tylko pojawiają się nowalijki , jak tylko kupuję coś do obiadu ( kalafior, fasolkę , groszek itp. ) lub jako dodatek ( pomidor, ogórek, rzodkiewka , papryka ) to przy krojeniu część kroję , wsypuję do woreczków ( nawet 4 plasterki ogórka ) i mrożę . Jak już kilka takich woreczków się nazbiera przesypuję wszystko w miseczkę i mieszam .Dodaję pokrojony koper, natkę pietruszki .Rozdzielam na porcje akurat na zupę i chowam do zamrażalnika .Potem mam już gotową mieszankę jarzynową ( oczywiście można użyć gotowej mieszanki kupnej ) . Dodaję ziemniaki ( ryż lub makaron ) , mięso i mam wszystko gotowe bez specjalnego kupowania i krojenia . Gotuję zawsze podwójną porcję zupy .Część do zużycia na bieżąco, a resztę zamrażam do zmiksowania . Mięso wyjęte z zupy przerabiam na pierogi, kołduny, naleśniki, krokiety, paszteciki i też zamrażam .Wyciągam w miarę potrzeby jako dodatek do zupy mix jarzynowy lub innych .Zawsze to oszczędność czasu i pracy .