nulkaa22

nulkaa22

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 157]

Pierogi z kapustą.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne pierogi z kiszoną kapusta. Pyszny pomysł na obiad. Można zrobić też farsz kapuściano - grzybowy.

Pierogi z kapustą.       Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z kapustą.

 

  • mąka pszenna - 1,5 kg
  • mleko -1 szklanka
  • woda gorąca -1 szklanka
  • sól - szczypta
  • olej - 3 łyżki
  • margaryna - 5 dag
  • farsz kapuściany (kiszona kapusta z cebulką) -0,5 kg
  • cebulka - 1 sztuka
  • smalec - 1 kostka

Sposób przygotowania:

Pierogi z kapustą.
1. Mąkę przesiewamy przez sitko do miski, wbijamy jajo, dajemy masło, olej i szczyptę soli. 2. Z podanych składników ręką zarabiamy ciasto, podlewając gorącą wodą z mlekiem.3. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy szklanką krążki, nakładamy kapuściany farsz i zawijamy pierożki. Zawijamy je mocno, robiąc na końcu falbanki, by farsz nie wyciekł 4. Cebulkę obieramy, siekamy i smażymy na smalcu. pierogi z kapustą 5. Pierogi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie.6. Podajemy pierogi z cebulką.
Pierogi z kapustą.
Zarabiamy ciasto pierogowe.
Pierogi z kapustą.
Rozwałkowujemy ciasto, wycinamy krążki.
Pierogi z kapustą.
Zawijamy pierożki robiąc na końcach szleczek.
Pierogi z kapustą.
Gotowe pierogi przekładamy na stolnicę.