Sposób przygotowania:
Pierogi z kapustą i pieczarkami 2
Ciasto; Sól rozpuszczamy w wodzie. Z przesianej mąki tworzymy kopczyk. w kopczyku tworzymy wgłębienie i wlewamy w nie wodę (małymi porcjami). Ciasto na początku mieszamy długą, drewnianą łyżką. Gdy wlejemy już całą wodę zaczynamy wyrabianie ręką, starannie łączymy wodę z mąką tak aby ciasto było elastyczne (wyrabiamy przez ok 15 minut). W razie potrzeby dosypujemy odrobinę mąki. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy dużą szklanką kółka. Farsz; Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, myjemy i siekamy w drobną kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim (przez 5 - 7 minut) pieczarki i cebulę. Kapustę kiszoną odciskamy i dość drobno kroimy, po czym przekładamy do rondelka z grubym dnem. Do kapusty dodajemy pieczarki, cebulę, ziele angielskie, liść laurowy, solimy i pieprzymy do smaku. Całość zalewamy bulionem. Gotujemy na wolnym ogniu, często mieszając, do momentu aż cały płyn odparuje. Gotowy farsz odstawiamy do ostygnięcia. W każde kółko które wcześniej przygotowaliśmy z ciasta nakładamy porcję farszu, zaklejamy brzegi. Pierogi wrzucamy do wrzącej i lekko osolonej wody. Gotujemy przez ok 30 sekund od momentu wypłynięcia po czym cedzakiem wyciągamy z wody. Podajemy okraszone masłem lub skwarkami. Smacznego :)))