Sposób przygotowania:
Pierogi z kapustą i boczkiemETAP 1:
Kapustę pokroić w większa kostkę, a boczek w paseczki. Rozgrzać wysoką patelnię i wysmażyć na niej na chrupko boczek, następnie boczek zdjęć do miseczki, a na patelnię wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i kapustę, posypać delikatnie solą i pieprzem ziołowym, kilka minut smażyć.
Kiedy cebula z kapustą się zeszkli, podlać 1/2 szklanki wody, zmniejszyć płomień, przykryć i dusić całość od czasu do czasu mieszając, aż kapusta zmięknie. Do miękkiej kapust dołożyć boczek, wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem, przestudzić.
ETAP 2:
Mąkę wysypać na stolnicę, dodać sól, olej i dolewając ciepła wodę ( tak na wyczucie) zagnieść gładkie ciasto na pierogi, odstawić na kilka minut, aby odpoczęło. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować cienko ciasto i przy pomocy szklanki wyciąć krążki z ciasta. Farsz nakładać łyżeczką na środku każdego krążka i zlepić pierogi.
W większym garnku zagotować sporą ilość wody i ugotować partiami pierogi.
Podawać gorące jako dodatek do czerwonego barszczu lub tylko polane tłuszczem.
SylaUla