iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1222]

Pierogi z kapustą i boczkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pierogi ze słodka kapusta i boczkiem są bardzo smaczne polane tylko tłuszczykiem choć najlepiej smakują z czerwonym barszczem.

Pierogi z kapustą i boczkiem

Składniki:

Pierogi z kapustą i boczkiem

ciasto:

  • 1/2 kg mąki pszennej + do podsypywania
  • 2 łyżki oleju
  • 1/4 łyżeczki soli
  • ciepła woda

farsz:

  • 1/2 główki kapusty ( około 1 kg)
  • 1 cebula
  • 30 dag wędzonego boczku
  • przyprawy

Sposób przygotowania:

Pierogi z kapustą i boczkiem

ETAP 1:

Pierogi z kapustą i boczkiem
Kapusta w trakcie duszenia wyraźnie zmieni kolor

Kapustę pokroić w większa kostkę, a boczek w paseczki. Rozgrzać wysoką patelnię i wysmażyć na niej na chrupko boczek, następnie boczek zdjęć do miseczki, a na patelnię wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i kapustę, posypać delikatnie solą i pieprzem ziołowym, kilka minut smażyć.

Kiedy cebula z kapustą się zeszkli, podlać 1/2 szklanki wody, zmniejszyć płomień, przykryć i dusić całość od czasu do czasu mieszając, aż kapusta zmięknie. Do miękkiej kapust dołożyć boczek, wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem, przestudzić.

ETAP 2:

Pierogi z kapustą i boczkiem
Pierogi układać na podsypanym mąką blacie.

Mąkę wysypać na stolnicę, dodać sól, olej i dolewając ciepła wodę ( tak na wyczucie) zagnieść gładkie ciasto na pierogi, odstawić na kilka minut, aby odpoczęło. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować cienko ciasto i przy pomocy szklanki wyciąć krążki z ciasta. Farsz nakładać łyżeczką na środku każdego krążka i zlepić pierogi.

W większym garnku zagotować sporą ilość wody i ugotować partiami pierogi.

Podawać gorące jako dodatek do czerwonego barszczu lub tylko polane tłuszczem.

Tagi:

pierogi danie