Sposób przygotowania:
Klepiskowy pieróg
Z wody, drożdży i cukru robimy zaczyn i odstawiamy na 5 minut. Z mąki, zaczynu i soli zagniatamy ciasto drożdżowe i odstawiamy do wyrośnięcia. Kapustę kwaszoną odsączamy i gotujemy do miękkości razem z wcześniej namoczonymi grzybami. W osobnym garnku gotujemy włoszczyznę ok. 15 minut tak, by się nie rozgotowała i była sprężysta. Kapustę odsączamy, studzimy i siekamy, dodajemy włoszczyznę, podsmażoną cebulę i boczek. Przyprawiamy do smaku. Ciasto drożdżowe po wyrośnięciu jeszcze raz zagniatamy i rozwałkowujemy. Wycinamy kółka wielkości talerzyka deserowego. Farsz zawijamy w ciasto, tworząc pierogi. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C do zrumienienia (ok. 15-20 minut). Podajemy z czerwonym barszczykiem.