Zgredzio

Zgredzio

Kucharz
[Przepisów: 3]

Książka Kucharska: Kuchnia polska z produktami Hortex

Klepiskowy pieróg

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Oto moja wersja tradycyjnych klepiskowych pierogów suto nadziewanych kwaszoną kapustą, grzybami, warzywami i boczkiem. Wersja zdrowa bo pieczona, a nie smażona w tłuszczu.

Klepiskowy pieróg Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Klepiskowy pieróg

 

  • Ciasto:
  • 50 dag mąki
  • 1/4 kostki drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 1 szklanka letniej wody
  • Farsz:
  • borowiki suszone ilość wg. uznania
  • 50 dag kapusty kwaszonej
  • ½ opakowania włoszczyzny Hortex
  • 2 cebule
  • boczek wędzony pokrojony w kostkę
  • sól, pieprz, majeranek, tymianek

 

Sposób przygotowania:

Klepiskowy pieróg
Z wody, drożdży i cukru robimy zaczyn i odstawiamy na 5 minut. Z mąki, zaczynu i soli zagniatamy ciasto drożdżowe i odstawiamy do wyrośnięcia. Kapustę kwaszoną odsączamy i gotujemy do miękkości razem z wcześniej namoczonymi grzybami. W osobnym garnku gotujemy włoszczyznę ok. 15 minut tak, by się nie rozgotowała i była sprężysta. Kapustę odsączamy, studzimy i siekamy, dodajemy włoszczyznę, podsmażoną cebulę i boczek. Przyprawiamy do smaku. Ciasto drożdżowe po wyrośnięciu jeszcze raz zagniatamy i rozwałkowujemy. Wycinamy kółka wielkości talerzyka deserowego. Farsz zawijamy w ciasto, tworząc pierogi. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C do zrumienienia (ok. 15-20 minut). Podajemy z czerwonym barszczykiem.
Klepiskowy pieróg

Tagi:

ciasto