WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 743]

Placki z cukinii z jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne pulchne placuszki/racuszki z tartej cukinii z dodatkiem tartego jabłka. Idealne jako samodzielny posiłek lub deser.

Placki z cukinii z jabłkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki z cukinii z jabłkiem

 

  • ok. 150 g cukinii po obraniu
  • 0,5 dużego jabłka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 1 cukier waniliowy
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do oprószenia
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Placki z cukinii z jabłkiem

ETAP 1:

Obraną cukinię zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Jabłko obrać pozbawić gniazd nasiennych i również zetrzeć na tarce na grubych oczkach.

Cukinię i jabłko wrzucić do miski. Wbić jajko. Wsypać mąkę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dobrze wymieszać. Odstawić na ok. 5 minut.

Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju. Nałożyć partię placków. Na jeden placek dawałam jedną łyżkę ciasta, lekko rozsmarowywałam.

Smażyć z obu stron na złotobrązowy kolor. Zdejmować na ręcznik papierowy.

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Placki z cukinii z jabłkiem
Placki cukiniowo - jabłkowe po usmażeniu i wyłożeniu na ręcznik
Placki z cukinii z jabłkiem
Porcja surowego ciasta nałożona na patelnię
Placki z cukinii z jabłkiem
Ciasto na placki po wymieszaniu wszystkich składników
Placki z cukinii z jabłkiem
Starta na tarce cukinia i jabłko przed dodaniem reszty składników

Tagi:

danie placki