Sposób przygotowania:
Pierogi z kapustą i boczniakami
Mąkę przesiać, wbić jajko, dodać kefir, łyżkę oliwy, szczyptę soli i zagnieść ciasto. Przykryć i pozostawić na pół godziny.
Kapustę ugotować z dodatkiem odrobiny soli, osączyć, ostudzić, drobno posiekać. Cebulę i boczniaki pokroić w drobną kosteczkę.
Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę, wsypać boczniaki, podsmażyć. Następnie dodać kapustę, doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, wymieszać i smażyć 1-2 minuty.
Ciasto rozwałkować, wykroić krążki, włożyć farsz i dokładnie zlepić. Wrzucać do wrzącej osolonej wody i gotować 3-4 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnie.
Wyjmować łyżką cedzakową, wkładać na talerze, okrasić usmażonym boczkiem lub cebulką.
Kapustę ugotować z dodatkiem odrobiny soli, osączyć, ostudzić, drobno posiekać. Cebulę i boczniaki pokroić w drobną kosteczkę.
Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę, wsypać boczniaki, podsmażyć. Następnie dodać kapustę, doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, wymieszać i smażyć 1-2 minuty.
Ciasto rozwałkować, wykroić krążki, włożyć farsz i dokładnie zlepić. Wrzucać do wrzącej osolonej wody i gotować 3-4 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnie.
Wyjmować łyżką cedzakową, wkładać na talerze, okrasić usmażonym boczkiem lub cebulką.