eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1773]

Pulpety Eli z masłem orzechowym i musztardą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam pulpety z szynki wieprzowej. do pulpetów dodałam masło orzechowe i musztardę. Usmażyłam w głębokim oleju.

Pulpety Eli z masłem orzechowym i musztardą

Składniki:

Pulpety Eli z masłem orzechowym i musztardą

mięso

  • 1 kg szynki wieprzowej

pozostałe składniki

  • 1 duża cebula
  • 6 dużych ząbków czosnku
  • 1 duża czerstwa bułka
  • 1 duża czubata łyżka masła orzechowego
  • 1 duża czubata łyżka musztardy stołowej
  • 2 jajka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

dodatki

  • bułka tarta do obtoczenia pulpetów
  • olej do smażenia pulpetów

Sposób przygotowania:

Pulpety Eli z masłem orzechowym i musztardą

przygotowanie składników

Pulpety Eli z masłem orzechowym i musztardą
Mięso zmielić w maszynce z sitkiem z dużym.

Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić. Zmielić szynkę w maszynce z sitkiem z dużymi oczkami.

przygotowanie składników cd

Pulpety Eli z masłem orzechowym i musztardą
Obraną z łupinek cebulę pokroić w kostkę.

Cebulę obrać z łupinek i pokroić w kostkę.

przygotowanie składników cd

Pulpety Eli z masłem orzechowym i musztardą
Obrany z łupinek czosnek przecisnąć przez praskę.

Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.

przygotowanie składników cd

Pulpety Eli z masłem orzechowym i musztardą
Czerstwą namoczoną w wodzie bułkę odcisnąć.

Czerstwą bułkę namoczyć w wodzie i odcisnąć.

przygotowanie składników cd

Pulpety Eli z masłem orzechowym i musztardą

Do mięsa dodać cebulę, czosnek, odciśniętą bułkę, masło orzechowe, musztardę i jajka. Całość doprawić solą i czosnkiem.

przygotowanie pulpetów

Pulpety Eli z masłem orzechowym i musztardą

Wszystkie składniki pulpetów dokładnie wymieszać. Z masy mięsnej formować kulki wielkości orzecha włoskiego.

przygotowanie pulpetów cd

Pulpety Eli z masłem orzechowym i musztardą

Przygotowane pulpety obtoczyć w bułce tartej. W garnku rozgrzać tyle oleju żeby przykrył pulpety. Do wrzącego oleju wrzucać partiami pulpety i smażyć aż się zarumienią Gotowe pulpety wyjmować łyżką cedzakową na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, żeby odsączyć tłuszcz. Smacznego!