Sposób przygotowania:
Pulpety Eli z masłem orzechowym i musztardąprzygotowanie składników
Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić. Zmielić szynkę w maszynce z sitkiem z dużymi oczkami.
przygotowanie składników cd
Cebulę obrać z łupinek i pokroić w kostkę.
przygotowanie składników cd
Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.
przygotowanie składników cd
Czerstwą bułkę namoczyć w wodzie i odcisnąć.
przygotowanie składników cd
Do mięsa dodać cebulę, czosnek, odciśniętą bułkę, masło orzechowe, musztardę i jajka. Całość doprawić solą i czosnkiem.
przygotowanie pulpetów
Wszystkie składniki pulpetów dokładnie wymieszać. Z masy mięsnej formować kulki wielkości orzecha włoskiego.
przygotowanie pulpetów cd
Przygotowane pulpety obtoczyć w bułce tartej. W garnku rozgrzać tyle oleju żeby przykrył pulpety. Do wrzącego oleju wrzucać partiami pulpety i smażyć aż się zarumienią Gotowe pulpety wyjmować łyżką cedzakową na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, żeby odsączyć tłuszcz. Smacznego!
gusia1000