Sposób przygotowania:
Kociołek cukiniowo - fasolowyETAP 1:
Fasolę wsypać do miseczki i zalać wodą. Pozostawić do namoczenia na całą noc. Następnego dnia fasolę razem z wodą w której się moczyła przelać do garnka i zagotować. Dodać kostkę rosołową i gotować dalej. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki mięso wieprzowe oraz kabanosy i parówki. Cebulę obrać pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać do garnka. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać do duszącej się potrawki.
Cukinię obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Przełożyć na sito i posolić. Pozostawić na ok. 15 minut. Po tym czasie dodać do garnka. Dusić wszystko aż fasola i mięso zmiękną.
Dodać koncentrat pomidorowy. Wsypać paprykę w proszku i czosnek granulowany. Wymieszać. Dusić kolejne kilkanaście minut. Doprawić solą, pieprzem czarnym mielonym i roztartymi ziołami prowansalskimi. Wymieszać.
Wlać śmietanę i ponownie wymieszać. Dusić aż fasola i mięso będą mięciutkie. Podawać ze świeżym pieczywem.