WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1327]

Kociołek cukiniowo - fasolowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kociołek cukiniowo - fasolowy to rodzaj potrawki czy też bigosu na bazie startej cukinii, namoczonej fasoli z kiełbasą, mięsem wieprzowym, marchewką i cebulą, zaprawiony koncentratem pomidorowym.

Kociołek cukiniowo - fasolowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kociołek cukiniowo - fasolowy

 

Sposób przygotowania:

Kociołek cukiniowo - fasolowy

ETAP 1:

Fasolę wsypać do miseczki i zalać wodą. Pozostawić do namoczenia na całą noc. Następnego dnia fasolę razem z wodą w której się moczyła przelać do garnka i zagotować. Dodać kostkę rosołową i gotować dalej. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki mięso wieprzowe oraz kabanosy i parówki. Cebulę obrać pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać do garnka. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać do duszącej się potrawki.

Cukinię obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Przełożyć na sito i posolić. Pozostawić na ok. 15 minut. Po tym czasie dodać do garnka. Dusić wszystko aż fasola i mięso zmiękną.

Dodać koncentrat pomidorowy. Wsypać paprykę w proszku i czosnek granulowany. Wymieszać. Dusić kolejne kilkanaście minut. Doprawić solą, pieprzem czarnym mielonym i roztartymi ziołami prowansalskimi. Wymieszać.

Wlać śmietanę i ponownie wymieszać. Dusić aż fasola i mięso będą mięciutkie. Podawać ze świeżym pieczywem.

Kociołek cukiniowo - fasolowy
Kociołek cukiniowo - fasolowy po przygotowaniu.
Kociołek cukiniowo - fasolowy
Sól, pieprz i zioła prowansalskie dodane do kociołka
Kociołek cukiniowo - fasolowy
Koncentrat pomidorowy dodany do duszącej się potrawki
Kociołek cukiniowo - fasolowy
Starta cukinia dodana do fasoli i mięsa z marchewką