Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Roladki z bazylią w sosie pomidorowo paprykowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Poszukujesz sprawdzonego przepisu na smakowite danie obiadowe, proste w przygotowaniu, oto przepis dla Ciebie. Roladki z pysznym nadzieniem, pasujące niemal z każdym dodatkiem.

Roladki z bazylią w sosie pomidorowo paprykowym

Składniki:

Roladki z bazylią w sosie pomidorowo paprykowym

 

  • Składniki na roladki:
  • 1 podwójny filet kurczaka
  • 15 lisków Bazyli
  • 100 g szynki w plastrach
  • Sól
  • Pieprz
  • Składniki na sos:
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • 1 papryka żółta
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oleju
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

Roladki z bazylią w sosie pomidorowo paprykowym

I

Roladki z bazylią w sosie pomidorowo paprykowym
Przygotowanie mięsa, mięso kroimy w plastry, rozbijamy i układamy farsz.

Sposób przygotowania roladek:
1. Mięso kroję w plastry, delikatnie rozbijam, doprawiam solą oraz pieprzem. Na każdym kawałku mięs układam plasterek szynki i kilka listków Bazyli.
2. Mięso zwijam w roladki i gotuję na parze. Po ugotowaniu kroję roladki na połówki.

II

Sposób przygotowania sosu:
1. Cebulę, czosnek obieram kroję bardzo drobno i smażę na oleju w garnku.
2. Następnie dodaję pokrojone pomidory, oczyszczoną z nasion, pokrojoną w paseczki paprykę, doprawiam pieprzem oraz solą i gotuje około 20 minut. Na koniec dodaję koncentrat pomidory, chwilkę gotuję. Sos wylewam na dno naczynia, na sosie układam roladki.
3. Gotowe, podaję z ziemniakami oraz surówką.
4. Smacznego.