edyta337

edyta337

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 133]

Pierogi z kapustą i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Domowe pierogi nadziewane farszem z kiszonej kapusty oraz pieczarek z dodatkiem podsmażonej cebulki.

Pierogi z kapustą i pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z kapustą i pieczarkami

 

  • Ciasto:
  • 500 g mąki
  • 1 jajko
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju
  • Sól

 

  • Farsz:
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 400 g pieczarek
  • 1 - 2 cebule
  • Olej
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Pierogi z kapustą i pieczarkami
1. Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy jajko oraz ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto. Dodajemy olej. 

2. Kapustę kroimy na drobne kawałeczki i gotujemy do miękkości. 

3. Cebulę kroimy i podsmażamy z pokrojonymi pieczarkami na patelni. Dodajemy ugotowaną kapustę. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy przez chwilę razem. 

4. Ciasto dzielimy i rozwałkowujemy na cieniutkie placki. Wycinamy kółka szklanką i nadziewamy farszem. Dokładnie zlepiamy brzegi pieroga, aby farsz nie wypłynął podczas gotowania. 

5. Pierogi wrzucamy do osolonej gotującej się wody partiami.

6. Gotujemy około 3-5 minut.

7. Podajemy z podsmażoną na oleju cebulką.
Pierogi z kapustą i pieczarkami
Kiszoną kapustę kroimy i gotujemy do miękkości
Pierogi z kapustą i pieczarkami
Pieczarki i cebulkę podsmażamy na patelni
Pierogi z kapustą i pieczarkami
Kapustę, pieczarki i cebulę podsmażamy razem i doprawiamy solą i pieprzem
Pierogi z kapustą i pieczarkami
Ciasto nadziewany wcześniej przygotowanym farszem z kapusty i pieczarek