Sposób przygotowania:
Pierogi z kapustą i pieczarkami
1. Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy jajko oraz ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto. Dodajemy olej.
2. Kapustę kroimy na drobne kawałeczki i gotujemy do miękkości.
3. Cebulę kroimy i podsmażamy z pokrojonymi pieczarkami na patelni. Dodajemy ugotowaną kapustę. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy przez chwilę razem.
4. Ciasto dzielimy i rozwałkowujemy na cieniutkie placki. Wycinamy kółka szklanką i nadziewamy farszem. Dokładnie zlepiamy brzegi pieroga, aby farsz nie wypłynął podczas gotowania.
5. Pierogi wrzucamy do osolonej gotującej się wody partiami.
6. Gotujemy około 3-5 minut.
7. Podajemy z podsmażoną na oleju cebulką.
2. Kapustę kroimy na drobne kawałeczki i gotujemy do miękkości.
3. Cebulę kroimy i podsmażamy z pokrojonymi pieczarkami na patelni. Dodajemy ugotowaną kapustę. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy przez chwilę razem.
4. Ciasto dzielimy i rozwałkowujemy na cieniutkie placki. Wycinamy kółka szklanką i nadziewamy farszem. Dokładnie zlepiamy brzegi pieroga, aby farsz nie wypłynął podczas gotowania.
5. Pierogi wrzucamy do osolonej gotującej się wody partiami.
6. Gotujemy około 3-5 minut.
7. Podajemy z podsmażoną na oleju cebulką.