paulina44444

paulina44444

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 82]

Pierogi z kaszą gryczaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne jarskie pierogi, które zadowolą podniebienie zarówno wegetarian i zagorzałych mięsożerców. W sam raz na obiad w mieszanym towarzystwie!

Pierogi z kaszą gryczaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z kaszą gryczaną

 

  • farsz:
  • kasza gryczana - 1 torebka (100 g)
  • 2 cebule średniej wielkości
  • jajko
  • sól, pieprz, rozmaryn, papryka słodka
  • olej

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z kaszą gryczaną
Farsz: Kasze ugotować. Cebulę obrać, pokroić i zeszklić na oleju. Wymieszać. Dodać jajko i doprawić.Ciasto: Mąkę wsypać do miski, dodać sól i wodę. Zagniatać aż do osiągnięcia sprężystej konsystencji ciasta. W razie potrzeby dodać mąki lub wody. Można dodać łyżkę oleju, aby ciasto nie kleiło się do palców. Przygotowanie: Stolnicę posypać mąką, rozwałkować ciasto do grubości 2 milimetrów i wykrawać krążki. Na środek krążka nałożyć farsz, złożyć na pół i zlepić palcami. Gotowe pierogi wrzucać do wrzącej wody, gotować 5 minut. Smacznego!  
Pierogi z kaszą gryczaną
Kaszę gryczaną, cebulę i jajko mieszamy, po czym doprawiamy farsz.
Pierogi z kaszą gryczaną
Po kilku minutach wyrabiania z mąki i wody powstaje sprężyste ciasto.
Pierogi z kaszą gryczaną
Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy krążki.
Pierogi z kaszą gryczaną
Zlepiając krążki wypełnione farszem otrzymujemy nasze pierogi!