Sposób przygotowania:
Pierogi z kaszą gryczaną i kapustą
Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy jajko, około pół łyżeczki soli, wodę i olej. Wszystkie składniki zagniatamy na gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut. Farsz: Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie, a ugotowaną studzimy. Kapustę kiszoną płuczemy w wodzie, odsączamy i siekamy. Na patelni rozpuszczamy margarynę, na której smażymy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Do podsmażonej kiełbasy dodajemy kapustę kiszoną i dusimy około 20 minut, przyprawiając w międzyczasie solą i pieprzem. Farsz studzimy. Ciasto po 30 minutach wałkujemy na blacie posypanym mąką. Na rozwałkowanym cieście wycinamy koła szklanką. Na środek każdego koła kładziemy farsz, następnie koło składamy na pół. Część pieroga, która ma być zlepiona, przegniatamy widelcem. W garnku gotujemy wodę, którą solimy. Gdy woda wrze, wrzucamy przygotowane pierogi. Od czasu wypłynięcia na wierzch, gotujemy je około 3 minut.