kasiunia

kasiunia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 103]

Pierogi z kaszą gryczaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo fajne, ciekawe pierogi. Testowałam je niedawno w domu i się sprawdziły.

Pierogi z kaszą gryczaną

Składniki:

Pierogi z kaszą gryczaną

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z kaszą gryczaną
Mąkę przesiać,wbić jajko i dokładnie wyrobić ciasto dolewając stopniowo wodę. Farsz. Na patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek, dodać posiekaną cebulę, podsmażyć na złoty kolor. Ugotowane ziemniaki zmielić przez maszynkę lub przecisnąć przez praskę, dodać ugotowaną kaszę, boczek z cebulą,doprawić do smaku solą i pieprzem.Wszystko dokładnie wymieszać łyżką.Ciasto rozwałkować, wycinać krążki i nakładać farsz. Zlepić brzegi. Pierogi wrzucić do gotującej, osolonej wody. Po wypłynięciu gotować jeszcze ok 2 min i wyjąć łyżką cedzakową. Podawać polane wytopioną świeżo słoniną lub boczkiem.