Rossie

Rossie

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Pierożki z kurczakiem i ryżem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pierożki z ryzem pełnoziarnistym i mięsem z kurczaka.

Pierożki z kurczakiem i ryżem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierożki z kurczakiem i ryżem

 

  • 2 szklanki mąki
  • pół szklanki wrzątku
  • 3 łyżki zimnej wody
  • pół łyzeczki soli
  • 1 łyżka oleju

 

  • na farsz:
  • Mięso z ćwiartki kurczaka
  • 100g ryżu pelnoziarnistego
  • cebula
  • majeranek
  • przyprawa do mielonego
  • pieprz i sól
  • łyżka masła
  • łyżeczka musztardy sarepskiej
  • ostra mielona papryka

 

Sposób przygotowania:

Pierożki z kurczakiem i ryżem
Do mąki dodać pół łyżeczki soli, całość sparzyć połową szklanki wrzatku. Dodać 3 łyżki zimnej wody, olej i wyrobić ciasto. Rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na cienki placek, następnie szklanka wyciąc koła. Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Dodac do niego ugotowane i rozdrobnione mięso oraz zeszkloną na łyżce masła drobno siekaną cebulę. Dodać przyprawy, łyżeczkę musztardy, wymieszać. Na środek kółka kłaść łyżeczkę farszu i sklejac brzegi (warto posmarować je odrobiną wody, wtedy lepiej się sklejają). Pierożki wrzucać na wrzątek, gotować ok 3 minut, Na pozostałym z gotowania mięsa wywarze mozna zrobić sos np. grzybowy, albo podac pierogi z okrasą.
Pierożki z kurczakiem i ryżem
wyrobione ciasto rozwałkować cienko, powycinać szklanką kółka
Pierożki z kurczakiem i ryżem
ugotowany ryż wymieszać z rozdrobnionym mięsem i zeszkloną cebulą. Dodać przyprawy i łyzeczkę musztardy.
Pierożki z kurczakiem i ryżem
Na każde kółko kłaść łyżeczkę farszu, zlepiać brzegi formując pierożki
Pierożki z kurczakiem i ryżem
Pierogi wrzucać na wrzącą wodę, gotować ok 3-4 min