WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Pierogi z kurkami i słodką kapustą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Nieco inna wersja popularnych pierogów z kapustą i kurkami. Tym razem z białą kapustą i sporą ilością cebulki.

Pierogi z kurkami i słodką kapustą

Składniki:

Pierogi z kurkami i słodką kapustą

Ciasto

  • 4 szkl mąki
  • 2 szkl gorącej wody
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

Farsz

  • 0,5 główki białej kapusty
  • 300 g kurek
  • 2-3 cebule
  • olej do podsmażenia
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Pierogi z kurkami i słodką kapustą

Kurki

Pierogi z kurtkami i słodką kapustą
Kurki drobno siekamy i podsmażamy z cebulą.

Kurki dokładnie obieramy i płuczemy. Drobno kroimy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy ją na oleju, następnie dodajemy kurki, doprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy.

Kapusta

Pierogi z kurtkami i słodką kapustą
Kapustę szatkujemy na dość drobne kawałki.

Kapustę kroimy i obgotowujemy, aż będzie miękka. Studzimy dokładnie i drobno siekamy. Dodajemy podsmażone kurki z cebulą i w razie potrzeby doprawiamy.

Ciasto

Pierogi z kurtkami i słodką kapustą
Zagniatamy ciasto i nadziewamy pierogi.

Na miskę wsypujemy mąkę, dodajemy sól, olej i wlewamy wodę. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do odpoczęcia na pół godziny pod przykryciem.
Rozwałkowujemy placki i wycinamy koła. Nadziewamy i zlepiamy pierogi.

Gotowanie

Pierogi z kurtkami i słodką kapustą
Do wody warto wlać odrobinę oleju, żeby się nie kleiły.

Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok 3 minuty od wypłynięcia.