WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 606]

Smażone pierogi z kurkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Przepyszne, chrupiące i aromatyczne pierogi z kurkami i cebulką. Może niezbyt zdrowe, przez smażenie w głębokim tłuszczu, ale to wspaniała przekąska na imprezy.

Smażone pierogi z kurkami

Składniki:

Smażone pierogi z kurkami

Ciasto

  • 2 szkl mąki
  • 2 jajka
  • 0,5 szkl ciepłej wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki octu
  • olej do smażenia
  • szczypta soli

Farsz

Sposób przygotowania:

Smażone pierogi z kurkami
Kurki obieramy i myjemy. Mielimy w maszynce na dość grubym sitku lub bardzo drobno siekamy.

Cebulkę siekamy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzany olej i gdy się zeszkli, dodajemy kurki i doprawiamy mocno do smaku. Smażymy aż woda odparuje.

Z mąki, oleju, jajek, proszku do pieczenia i octu i wody zagniatamy ciasto, lekko je solimy.

Rozwałkowujemy i wycinamy koła. Faszerujemy kurkami i zlepiamy pierogi.

Smażymy w głębokim tłuszczu aż ładnie się przyrumienią.

Tagi:

pierogi danie