SUPERPRZEPIS

Pierogi z kurkami, kozim serem i szynką wędzoną

  • Pasje Jolki
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Pierogi z kurkami, kozim serem i szynką wędzoną Więcej zdjęć (6)

Bardzo oryginalne i eleganckie połączenie smaków, słona szynka z kozim serem i kurkami nadają bardzo aksamitny farsz, wszystko to podane z świeżą rukolą i parmezanem , po prostu palce lizać.

Składniki:

Pierogi z kurkami, kozim serem i szynką wędzoną

Ciasto

  • szklanka wrzącej wody
  • 1/2 kg mąki
  • szczypta soli

FARSZ

  • 600 g kurek
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 400 g sera koziego twarogowego
  • 200 g szynki wędzonej surowej
  • pieprz, sól
  • 4 liście laurowe
  • 3 średnie cebule
  • łyżka smalcu
  • 6 łyżek tartego parmezanu
  • opakowanie rukoli

Sposób przygotowania:

Pierogi z kurkami, kozim serem i szynką wędzoną
CIASTO:

Zalej szklanką wrzącej wody mąkę z solą. Zamieszaj i odczekaj aż przestygnie, po czym wyrób gładkie i miękkie ciasto. Przykryj folią na 30 minut.

FARSZ:

Posiekaną cebulę podsmaż z liściem laurowym, po chwili dodaj pokrojone i umyte kurki. Dusimy około 15 minut, aż woda odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ziemniaki , ser kozi oraz ser parmezan. Z ciasta urywaj po kawałku, formuj kulkę i wałkuj ją na cienki krążek.

Na każdym kawałku układaj kawałek szynki i trochę farszu. Zawijaj pierogi, gotuj około 4 minut w osolonej wodzie i podawaj na świeżej rukoli, posypane startym serem parmezan.
Pierogi z kurkami, kozim serem i szynką wędzoną
Podsmaż cebulę i dodaj posiekane kurki, duś około 15 min
Pierogi z kurkami, kozim serem i szynką wędzoną
Gdy woda z kurek odparuje, dopraw i dodaj ziemniaki i ser
Pierogi z kurkami, kozim serem i szynką wędzoną
Z ciasta formuj cienkie krążki, na nich układaj farsz
Pierogi z kurkami, kozim serem i szynką wędzoną
Gotuj w osolonej wrzącej wodzie około 4 min
Pierogi z kurkami, kozim serem i szynką wędzoną
Podawaj z świeżą rukolą i serem parmezan

Tagi:

pierogi dania