Sposób przygotowania:
Pierogi z kurkami, kozim serem i szynką wędzoną
CIASTO:
Zalej szklanką wrzącej wody mąkę z solą. Zamieszaj i odczekaj aż przestygnie, po czym wyrób gładkie i miękkie ciasto. Przykryj folią na 30 minut.
FARSZ:
Posiekaną cebulę podsmaż z liściem laurowym, po chwili dodaj pokrojone i umyte kurki. Dusimy około 15 minut, aż woda odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ziemniaki , ser kozi oraz ser parmezan. Z ciasta urywaj po kawałku, formuj kulkę i wałkuj ją na cienki krążek.
Na każdym kawałku układaj kawałek szynki i trochę farszu. Zawijaj pierogi, gotuj około 4 minut w osolonej wodzie i podawaj na świeżej rukoli, posypane startym serem parmezan.
Zalej szklanką wrzącej wody mąkę z solą. Zamieszaj i odczekaj aż przestygnie, po czym wyrób gładkie i miękkie ciasto. Przykryj folią na 30 minut.
FARSZ:
Posiekaną cebulę podsmaż z liściem laurowym, po chwili dodaj pokrojone i umyte kurki. Dusimy około 15 minut, aż woda odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ziemniaki , ser kozi oraz ser parmezan. Z ciasta urywaj po kawałku, formuj kulkę i wałkuj ją na cienki krążek.
Na każdym kawałku układaj kawałek szynki i trochę farszu. Zawijaj pierogi, gotuj około 4 minut w osolonej wodzie i podawaj na świeżej rukoli, posypane startym serem parmezan.