Sposób przygotowania:
Pierogi z kurkami i mozzarellą
Farsz: Kurki oczyść, umyj i pokrój . Usmaż na oleju partiami. Smaż tak długo aż woda z grzybów odparuje i przełóż do innego naczynia. Cebulę i czosnek posiekaj drobno i podsmaż z liściem laurowym na tej samej patelni co kurki. Dodaj do grzybów, wymieszaj, dosól i popieprz do smaku. Mozzarellę pokrój w małą kostkę, natkę pietruszki drobno posiekaj. Dodaj do farszu, Wymieszaj. Farsz gotowy.
Zagotuj mleko z masłem, zalej mąkę. odczekaj aż trochę przestygnie i zacznij wyrabiać. Dodaj jajko i szczyptę soli oraz podsyp odrobiną mąki. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie. Odstaw pod przykryciem na 20 min. Po tym czasie zacznij wałkować cienkie warstwy i za pomocą szklanki wycinaj kółka. Nakładaj farsz kurkowy, sklejaj i gotuj w osolonej wodzie aż do wypłynięcia. Smacznego.
Zagotuj mleko z masłem, zalej mąkę. odczekaj aż trochę przestygnie i zacznij wyrabiać. Dodaj jajko i szczyptę soli oraz podsyp odrobiną mąki. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie. Odstaw pod przykryciem na 20 min. Po tym czasie zacznij wałkować cienkie warstwy i za pomocą szklanki wycinaj kółka. Nakładaj farsz kurkowy, sklejaj i gotuj w osolonej wodzie aż do wypłynięcia. Smacznego.