Sposób przygotowania:
Pierogi z makiem i bakaliami
1. Farsz makowy: Do maku dodaję jajko, cukier, rozpuszczone masło, rodzynki, posiekane orzechy włoskie oraz aromat. Dokładnie mieszam masę, aby wszystkie składniki się połączyły.
2. Ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję jajko, olej oraz odrobinę wody. Zagniatam ciasto (powinno być elastyczne).
3. Ciasto cienko rozwałkowuję. Szklanką wykrawam w cieście krążki. Na każdy kawałek ciasta nakładam porcję masy makowej. Zlepiam pierogi.
4. Przygotowane pierogi wrzucam do gotującej się, osolonej wody. Gotuję 5 minut od momentu wypłynięcia. Ugotowane pierogi wykładam na talerz.
Polewam podrumienionym masłem i oprószam cukrem.
2. Ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję jajko, olej oraz odrobinę wody. Zagniatam ciasto (powinno być elastyczne).
3. Ciasto cienko rozwałkowuję. Szklanką wykrawam w cieście krążki. Na każdy kawałek ciasta nakładam porcję masy makowej. Zlepiam pierogi.
4. Przygotowane pierogi wrzucam do gotującej się, osolonej wody. Gotuję 5 minut od momentu wypłynięcia. Ugotowane pierogi wykładam na talerz.
Polewam podrumienionym masłem i oprószam cukrem.
mocsłodkości
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2