Sposób przygotowania:
Pierogi z makiem i bakaliami
Mak wsypać do garnka zalać go mlekiem i gotować około 3 minuty. Następnie wyłożyć go na sitko z drobnym oczkiem by się odsączył, ale nie dłużej niż 3 godziny. Zmielić. Pierwsze mielenie sam mak a przy drugim mielimy razem z cukrem. Proporcja 2:1 mak cukier. Do przygotowanego maku dodajemy miód i wszystkie bakalie, mieszamy na jednolitą masę. ciasto: do miski wsypujemy mąki, sól, dodajemy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto. Jak będzie elastyczne wykładamy na stolnicę, podsypujemy mąką i wyrabiamy aż nie będzie kleić się do rąk. Rozwałkowujemy i wykrawamy formą lub szklanką placuszki. Na środku układamy farsz i formujemy pierogi. Gotujemy w wodzie z solą i odrobiną oleju. Podajemy z bitą śmietaną i cynamonem.