Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Pierogi z farszem makowym.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bardzo smaczne pierogi z farszem makowym

Pierogi z farszem makowym.

Składniki:

Pierogi z farszem makowym.

 

  • Ciasto:
  • 1,5 szkl mąki
  • 1 jajko
  • woda
  • Farsz:
  • 10 dkg maku
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka masła
  • cukier waniliowy
  • 1-2 łyżki cukru
  • olejek migdałowy
  • bakalie: orzechy. rodzynki

Sposób przygotowania:

Pierogi z farszem makowym.
Przygotowujemy farsz. Mak sparzamy wrzątkiem i mielimy 2x na maszynce do mielenia. Masło roztapiamy. Lekko studzimy. Do zmielonego maku dodajemy cukry, żółtko oraz roztopione masło, bakalie i kilka kropli olejku. Starannie całość łączymy. Z mąki, jajka i wody zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy, wykrawamy krążki, nakładamy farsz i zlepiamy pierożki. Gotowe pierogi wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 8-10 minut. Odcedzamy. Podajemy polane podrumienionym masłem oraz posypane cukrem.