Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Pierogi z makiem i bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszne pierogi z makiem i bakaliami. Każdemu będą smakować. Nie możne ich zabraknąć na świątecznym stole.

Pierogi z makiem i bakaliami

Składniki:

Pierogi z makiem i bakaliami

 

  • Farsz:
  • 150g maku
  • 1 żółtko
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru kryształu
  • 50g bakalii (orzechy, migdały rodzynki)
  • 1 łyżka masła
  • kilka kropli aromatu migdałowego
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki wody
  • Dodatkowo:
  • 50g masła
  • cukier kryształ
  • sól

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z makiem i bakaliami
Mak zaparz we wrzątku i zmiel 2 razy. Do maku dodaj żółtko, cukry, bakalie, aromat oraz rozpuszczone masło. Dokładnie połącz wszystkie składniki. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj jajko oraz wodę. Zagnieć ciasto. Przygotowane ciasto cienko rozwałkuj. Szklanką wykrój w cieście krążki. Na każdy kawałek ciasta nałóż porcję masy makowej. Zlep brzegi. Pierogi wrzuć do gotującej się, osolonej wody. Gotuj 4 minuty. Odcedź i wyłóż na talerz. Pierogi polej podrumienionym masłem i posyp cukrem.