Sposób przygotowania:
Kluski z makiem
KLUSKI: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy szczyptę soli, proszku, masło oraz jajko. Zagniatamy ciasto dodając wodę. Wyrabiamy ciasto do momentu jak pojawią się pęcherzyki powietrza. Tak przygotowane wałkujemy (cieniej niż na pierogi), posypujemy mąką i pozostawiamy na około 0,5 godziny do przeschnięcia. Przeschnięte ciasto dzielimy na pasy o szerokości około 6 cm. Wycięte pasy nakładamy na siebie i nożem tniemy kluski. Pocięte rozsypujemy na stolnicy i ponownie pozostawiamy na minimum 0,5 godziny. Tak przygotowane gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju i soli (około 6 minut).Gotowe kluski odcedzamy. Gotowe łączymy z masą makową. MASA MAKOWA: •6-7 dużych moreli suszonych Mak sparzamy (najczęściej robię to dzień wcześniej). Ostygnięty mielimy 2 razy. Orzechy siekamy na mniejsze części, morele kroimy w kostkę, rodzynki i żurawinę pozostawiamy w całości. Do garnka przekładamy masło i topimy. Następnie dokładamy do niego mak, miód , olejek i bakalie. Całość ogrzewamy ok 5 minut do podgrzania i dokładnego połączenia składników.Tak przygotowany mak przekładamy do większej miski. Dodajemy do niego kluski. Mieszamy i gotowe.