przejs

przejs

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Pierogi z mięsem i słoninką.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pierożki w wersji "chłopskiej" z dodatkiem wędzonej słoninki

Pierogi z mięsem i słoninką. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z mięsem i słoninką.

 

 

  • 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowo - wołowego
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • 20 dag wędzonej słoninki
  • 1 łyżka majeranku
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Pierogi z mięsem i słoninką.
Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej sól, jajko oraz wlewamy ciepłą wodę. Wyrabiamy ciasto - najpierw nożem ,a kiedy składniki się w miarę połączą-rękami. Gotowe ciasto powinno być gładziutkie, elastyczne. Odstawiamy gotowe ciasto na pół godzinki przykryte ściereczką. W tym czasie przygotowujemy farsz. Surowe mięso przekładamy do miski. Cebulę i słoninkę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni. Po przestudzeniu dodajemy te składniki do surowego mięsa. Dodajemy również jajko oraz majeranek. Doprawiamy mięso solą i pieprzem.Ciasto wałkujemy na grubość około 2-3 milimetrów. Szklanką wykrawamy krążki. Na każdy krążek kładziemy masę mięsną, po czym przykrywamy je drugim krążkiem i zlepiamy krążki ze sobą za pomocą dłoni lub widelca. Zagotowujemy w sporym garnku wodę, solimy ją. Do wrzątku wrzucamy pierogi i gotujemy je około 5 minut od wypłynięcia . Wyjmujemy. Podajemy z podsmażoną cebulką i maleńkimi słoninkowymi skwareczkami.
Pierogi z mięsem i słoninką.
Sekretem smaku tych pierożków jest dodanie do mięsa skwareczek z wędzonej słoniny.
Pierogi z mięsem i słoninką.
Dzieki dodaniu CIEPŁEJ wody ciasto na pierogi jest elastyczne.
Pierogi z mięsem i słoninką.
Z ciasta wykrawamy szklanka kółka i na każdym układamy odpowiednią ilość mięsa.
Pierogi z mięsem i słoninką.
Krążki z mięsem przykrywamy drugim krązkiem i zlepiamy.Ja polecam użyć do tego widelca.