Sposób przygotowania:
Pierogi z mięsem i słoninką.
Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej sól, jajko oraz wlewamy ciepłą wodę. Wyrabiamy ciasto - najpierw nożem ,a kiedy składniki się w miarę połączą-rękami. Gotowe ciasto powinno być gładziutkie, elastyczne. Odstawiamy gotowe ciasto na pół godzinki przykryte ściereczką. W tym czasie przygotowujemy farsz. Surowe mięso przekładamy do miski. Cebulę i słoninkę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni. Po przestudzeniu dodajemy te składniki do surowego mięsa. Dodajemy również jajko oraz majeranek. Doprawiamy mięso solą i pieprzem.Ciasto wałkujemy na grubość około 2-3 milimetrów. Szklanką wykrawamy krążki. Na każdy krążek kładziemy masę mięsną, po czym przykrywamy je drugim krążkiem i zlepiamy krążki ze sobą za pomocą dłoni lub widelca. Zagotowujemy w sporym garnku wodę, solimy ją. Do wrzątku wrzucamy pierogi i gotujemy je około 5 minut od wypłynięcia . Wyjmujemy. Podajemy z podsmażoną cebulką i maleńkimi słoninkowymi skwareczkami.