Sposób przygotowania:
Pierogi z mięsem,kapustą i grzybami
Mięso kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, studzimy mielimy na sitku o małych oczkach. Kapustę gotujemy tak jak mięso do miękkości, studzimy, odciskamy z nadmiaru wody.
Namoczone wcześniej grzyby gotujemy do miękkości. Obraną cebulę kroimy w paski, obsmażamy na rozgrzanym oleju. Kapustę , grzyby, cebulę mielimy na sitku o dużych oczkach. Wszystkie razem mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka oraz wodę z olejem, zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na mniejsze kawałki i cienko wałkujemy, szklanką wycinamy krążki, układamy farsz i zlepiamy pierogi robiąc falbankę.
W garnku zagotowujemy osoloną wodę z odrobiną oleju, wrzucamy partiami pierogi i gotujemy przez 3-4 minuty od momentu zagotowania, odcedzamy.
Namoczone wcześniej grzyby gotujemy do miękkości. Obraną cebulę kroimy w paski, obsmażamy na rozgrzanym oleju. Kapustę , grzyby, cebulę mielimy na sitku o dużych oczkach. Wszystkie razem mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka oraz wodę z olejem, zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na mniejsze kawałki i cienko wałkujemy, szklanką wycinamy krążki, układamy farsz i zlepiamy pierogi robiąc falbankę.
W garnku zagotowujemy osoloną wodę z odrobiną oleju, wrzucamy partiami pierogi i gotujemy przez 3-4 minuty od momentu zagotowania, odcedzamy.