zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Pierogi z kapustą, grzybami i golonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Zostało mi mięso z golonki, bo miałam duże i nie daliśmy rady ich zjeść. A jako, że dawno nie było pierogów ugotowałam suszone grzyby i kapustę i raz, dwa zrobiłam pierogi na obiad.

Pierogi z kapustą, grzybami i golonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z kapustą, grzybami i golonką

 

  • CIASTO :
  • 6 szk mąki pszennej typ 650 + do podsypywania
  • ok 3 szk gorącej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli

 

  • FARSZ :
  • 2 solidne garście suszonych grzybów
  • 500 g gotowanego mięsa z golonki
  • 600 g kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • kilka łyżek oleju
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Pierogi z kapustą, grzybami i golonką
FARSZ : Grzyby zalać w garnku ciepłą wodą i moczyć a potem ugotować. Odcedzić i ostudzone posiekać. Kapustę ugotować w garnku z wodą, wystudzić, odcedzić i drobno pokroić. Mięso z golonki także pokroić a cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na odrobinie oleju. Wszystkie składniki farszu przełożyć do miski, dodać przyprawy i wymieszać farsz. CIASTO : Do miski wsypać mąkę i sól, wymieszać i zrobić dołek. Gorącą wodę wymieszać z olejem i wlewając ją mieszać z mąką. Potem wyjąć połączone składniki na blat roboczy lub stolnicę i wyrobić ciasto. Ciasto pierogowe dzielić na porcje, cienko wałkować w miarę potrzeby podsypywać mąką i wycinać kółka ( u mnie średnica 10 cm ). Na środek każdego kółka kłaść porcje farszu ( u mnie mniejsza łyżka do lodów ) i zlepiać pierogi. Gotowe układać na ściereczce, przykryć drugą aby pierogi nie wysychały. W dużym garnku zagotować sporą ilość wody, posolić ją, znów zagotować i wkładać pierogi partiami. Od momentu wypłynięcia gotować kilka minut a potem wyjmować delikatnie łyżką cedzakową. Pierogi podawać na gorąco z surówką i np. podsmażonym boczkiem wędzonym.
Pierogi z kapustą, grzybami i golonką
Etap 1 najpierw przygotować farsz do pierogów .
Pierogi z kapustą, grzybami i golonką
Etap 2 potem zrobić ciasto wałkować je i wycinać kółka
Pierogi z kapustą, grzybami i golonką
Etap 3 nakładać porcje farszu na każdy krążek
Pierogi z kapustą, grzybami i golonką
Etap 4 zlepiać pierogi i ukladać na ściereczce a potem gotować