Sposób przygotowania:
Pierogi z kapustą, grzybami i golonką
FARSZ : Grzyby zalać w garnku ciepłą wodą i moczyć a potem ugotować. Odcedzić i ostudzone posiekać. Kapustę ugotować w garnku z wodą, wystudzić, odcedzić i drobno pokroić. Mięso z golonki także pokroić a cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na odrobinie oleju. Wszystkie składniki farszu przełożyć do miski, dodać przyprawy i wymieszać farsz. CIASTO : Do miski wsypać mąkę i sól, wymieszać i zrobić dołek. Gorącą wodę wymieszać z olejem i wlewając ją mieszać z mąką. Potem wyjąć połączone składniki na blat roboczy lub stolnicę i wyrobić ciasto. Ciasto pierogowe dzielić na porcje, cienko wałkować w miarę potrzeby podsypywać mąką i wycinać kółka ( u mnie średnica 10 cm ). Na środek każdego kółka kłaść porcje farszu ( u mnie mniejsza łyżka do lodów ) i zlepiać pierogi. Gotowe układać na ściereczce, przykryć drugą aby pierogi nie wysychały. W dużym garnku zagotować sporą ilość wody, posolić ją, znów zagotować i wkładać pierogi partiami. Od momentu wypłynięcia gotować kilka minut a potem wyjmować delikatnie łyżką cedzakową. Pierogi podawać na gorąco z surówką i np. podsmażonym boczkiem wędzonym.