Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

SUPERPRZEPIS

Książka Kucharska: Pierogarnia u Buni

Pomylone ruskie pierogi

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Jak to czasem pomyłka wychodzi na dobre .

Pomylone ruskie pierogi

Składniki:

Pomylone ruskie pierogi

 

 

Sposób przygotowania:

Pomylone ruskie pierogi
Przygotować farsz - z przepuszczonych przez praskę ziemniaków ( lub dobrze utłuczonych ) z serem i usmażoną na złoto na 2 łyżkach oleju cebulą . Doprawić do smaku solą i pieprzem .Wsypać mąkę do miski , osolić .Wlać wrzącą wodę, lekko osolić i wymieszać łyżką .Gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami ( uwaga – początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste .Ciasto wałkować podsypując mąką i wycinać szklanką kółka ( powinno wyjść ok 25 - zależy jak grube ciasto lubimy) .Na ciasto nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać pierożka .Układać na wysypanej mąka tacce.( Lepiłam taką ,, zlepiarką do pierogów - pojedynczych - nie wiem jak ją nazwać )W głębokiej patelni rozgrzać olej z masłem ( jak do głębokiego smażenia ). Kłaść pierożki i smażyć na rumiano przewracając na drugą stronę ( ja robie to dwoma widelcami ). Wychodzą kruche ni to pierożki ni to paszteciki .Jak już pisałam zrobiłam je przez przypadek- tzn. robiłam w ten sposób z mięsem z kapustą albo z grzybami - ruskich nie .Przygotowywałam pierogi na zapas z mięsem i ruskie . Garnek z wodą był nastawiony a chciałam żebyśmy zjadły obiad zanim zabiorę się za studzenie i mrożenie . Pomyślałam , że kilka z mięsem podsmażę i podam z barszczykiem do popicia .Tyle że tacki mi się pomyliły i zaczęłam smażyć ruskie .Byłam z lekka przerażona co to wyjdzie.Wyszło coś bardzo smacznego ( nie potrzebnie krasiłam podsmażoną cebulką ) - są pyszne same z siebie. Uważam, że można je podawać z kremowymi zupami- cebulową, bulionem, barszczem do popicia.