Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Pierogi z nadzieniem jagodowym z dodatkiem kiślu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kocham pierogi pod każdą postacią. Akurat te w wyjątkowy jednak sposób zaskarbiły sobie moje serce. Dzięki kiślowi z pierogów nie wypływa sok, oprócz tego nadaje jagodom niecodzienny smak.

Pierogi z nadzieniem jagodowym z dodatkiem kiślu

Składniki:

Pierogi z nadzieniem jagodowym z dodatkiem kiślu

ciasto

  • 3,5 szklanki mąki
  • szklanka wrzątku
  • szczypta soli

farsz

  • 3 szklanki jagód
  • 2 łyżki kiślu o smaku owoców leśnych
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki tartej bułki

Sposób przygotowania:

Pierogi z nadzieniem jagodowym z dodatkiem kiślu

Przygotowanie ciasta 1

Pierogi z nadzieniem jagodowym z dodatkiem kiślu
Sól dodajemy do mąki. Dokładnie mieszamy

Mąkę dokładnie mieszamy z solą.

Przygotowanie ciasta 2

Pierogi z nadzieniem jagodowym z dodatkiem kiślu
Do mąki dodajemy szklankę gorącego wrzątku

Mąkę zalewamy gorącym wrzątkiem.

Przygotowanie ciasta 3

Pierogi z nadzieniem jagodowym z dodatkiem kiślu
Za pomocą dłoni wyrabiamy elastyczne ciasto

Wyrabiamy elastyczne ciasto.

Przygotowanie farszu 1

Pierogi z nadzieniem jagodowym z dodatkiem kiślu
Jagody łączymy z kiślem, bułką i cukrem pudrem

Jagody dokładnie myjemy, pozbawiamy szypułek. Zasypujemy cukrem, kiślem i tartą bułką. Mieszamy.

Przygotowanie końcowe 1

Pierogi z nadzieniem jagodowym z dodatkiem kiślu
Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy kółka

Wałkujemy cienkie ciasto. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka.

Przygotowanie końcowe 2

Pierogi z nadzieniem jagodowym z dodatkiem kiślu
Na ciasto wykładamy farsz. Zlepiamy brzegi.

Nakładamy farsz. Zlepiamy brzegi. Gotujemy w osolonym wrzątku przez ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia.

Podajemy z kwaśną śmietaną. Można dodatkowo posypać cukrem.


Tagi:

danie pierogi