Sposób przygotowania:
Pyzy ziemniaczane z mięsem
Surowe ziemniaki należy zetrzeć i bardzo dokładnie odcisnąć - pozostawiając powstałą skrobię.
Natomiast ugotowane ziemniaki przekręcić przez maszynkę i wymieszać z surowymi ziemniakami.
Mięso mielone wymieszać z pozostałymi składnikami nadzienia i doprawić do smaku.
Z ciasta ziemniaczanego uformować kule, a w środek włożyć po odrobinie farszu mięsnego.
W bardzo dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli oraz majeranku.
Do garnka powsadzać pyzy - po parę sztuk.
Kluski gotować przez 15 minut - od momentu zagotowania się wody.
Pyzy podawać okraszone tłuszczem, można też polać wodą, w której się gotowały lub przygotować zaskwarzenie z boczku.
U mnie znikają podsmażane.
Natomiast ugotowane ziemniaki przekręcić przez maszynkę i wymieszać z surowymi ziemniakami.
Mięso mielone wymieszać z pozostałymi składnikami nadzienia i doprawić do smaku.
Z ciasta ziemniaczanego uformować kule, a w środek włożyć po odrobinie farszu mięsnego.
W bardzo dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli oraz majeranku.
Do garnka powsadzać pyzy - po parę sztuk.
Kluski gotować przez 15 minut - od momentu zagotowania się wody.
Pyzy podawać okraszone tłuszczem, można też polać wodą, w której się gotowały lub przygotować zaskwarzenie z boczku.
U mnie znikają podsmażane.
gusia1000