Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1419]

Pyzy ziemniaczane z mięsem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mieszkam na Podlasiu i tutaj kluski te nazywane są pyzami. Niezależnie od nazwy są pyszne i choć bardzo czasochłonne - to naprawdę warte przygotowania!

 Pyzy ziemniaczane z mięsem

Składniki:

Pyzy ziemniaczane z mięsem

 

Nadzienie:

  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 1 sucha bułka namoczona w mleku
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • majeranek
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • 1-1,5 łyżki majeranku
  • sól

Sposób przygotowania:

Pyzy ziemniaczane z mięsem
Surowe ziemniaki należy zetrzeć i bardzo dokładnie odcisnąć - pozostawiając powstałą skrobię.

Natomiast ugotowane ziemniaki przekręcić przez maszynkę i wymieszać z surowymi ziemniakami.

Mięso mielone wymieszać z pozostałymi składnikami nadzienia i doprawić do smaku.

Z ciasta ziemniaczanego uformować kule, a w środek włożyć po odrobinie farszu mięsnego.

W bardzo dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli oraz majeranku.

Do garnka powsadzać pyzy - po parę sztuk.

Kluski gotować przez 15 minut - od momentu zagotowania się wody. 

Pyzy podawać okraszone tłuszczem, można też polać wodą, w której się gotowały lub przygotować zaskwarzenie z boczku.

U mnie znikają podsmażane.

Tagi:

pyzy kluski danie